معرفی پرکاربردترین نرمافزارهای آماری

 

تحلیل دادهها با نرمافزارهای آماری

با طراحی نرم‌افزارهای آماری این روزها کمتر کسی است که از روش های سنتی و ساده محاسباتی در تحلیل داده‌ها و اجرای آزمون‌های آماری استفاده کند. این نرم‌افزارها با قابلیت‌های کاربردی متفاوت در انواع زمینه‌های تحلیل داده قابل استفاده هستند و می‌توان با استفاده از آنها روند اجرایی پروژه‌های تحقیقاتی مبتنی بر داده را سرعت بخشید؛ اما انتخاب نرم افزار آماری مناسب و همچنین آشنایی با نحوه کار این نرم‌افزارها از نکات مهمی است که باید پیش از اجرای فرایند تحلیل داده‌ها بدان توجه نمایید.

بنابراین این روزها می‌توان با استفاده از نرم‌افزارهای آماری متنوع بسیاری از تحلیل‌ها و روش های محاسباتی پیچیده علم آمار در یک چشم برهم زدن و با چند کلیک ساده انجام داد؛ اما این کار آنقدر هم که فکر می‌کنید ساده نیست و لازمه‌ی آن دانستن طرز کار نرم‌افزارهای آماری است که تنها با شرکت در دوره‌های آموزشی مختلف امکان پذیر می‌شود. البته در این زمینه آماردانان با آموزش نرم‌افزارهای آماری و اطلاع کامل از اصول و روش‌های آماری بهتر از هر کسی می‌توانند شما در اجرای امور تحلیل داده‌ها راهنمایی کنند.

بررسی روایی پرسشنامه، تایید چهارچوب آمارگیری، مرتب سازی داده‌ها، تعیین حجم نمونه و سایر مفاهیم نیازمند استفاده از انواع محاسبات و آزمون‌های آماری است. در این خصوص قطعا آماردان‌ها با اطلاع کامل از اصول و روش‌های آماری به راحتی می توانند تمام مراحل تحلیل داده را انجام دهند؛ اما استفاده از تکنولوژی همواره در سرعت بخشیدن به کارها موثر بوده و هست. بنابراین در انجام تحلیل‌های آماری، نرم‌افزارهای آماری به عنوان بهترین ابزار تحلیل داده معرفی می‌شوند.

تحلیل داده با نرم افزارهای آماری

معرفی انواع نرمافزار آماری

با توجه به گستره کاربرد علم آمار در سایر علوم و فعالیت‌های اقتصادی و اجتماعی، متخصصین نرم افزارهای مختلفی را برای اجرای تحلیل‌های آماری طراحی کرده‌اند. این نرم‌افزارها با قابلیت‌های منحصر به فرد خود در زمینه‌های مختلف تحلیل داده کارآمد هستند و می توان بسته به نیاز مسئله و روش‌های آماری، از انواع آنها استفاده کرد. در ادامه به معرفی پرکاربردترین نرم‌افزارهای آماری می‌پردازیم:

  • نرم افزار آماری SPSS

یکی از محبوب‌ترین نرم‌افزارها در حوزه علم آمار، نرم افزار آماری SPSS که توسط کارشناسان آمار، محققین و پژوهشگران رشته‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نرم‌افزار با بستری ساده و کاربردی، انواع بسیاری از تکنیک‌های آماری را اجرا می‌کند و از آن در تحلیل داده‌های علوم اقتصادی، اجتماعی، روانشناسی و سایر رشته‌ها می‌توان استفاده کرد. انواع تحلیل‌های آمار توصیفی و آمار استنباطی با فضای کاربردی این نرم‌افزار به راحتی قابل انجام است و شما می‌توانید با اطلاع از نحوه عملکرد نرم‌افزار و فرمان‌های مختلف آن به سادگی تحلیل آماری پایان‌نامه و پروژه‌ها را انجام دهید.

  • نرم افزار آماری SAS

نرم‌افزار SAS یک نرم‌افزار کاربردی در سطح جهان است که با پوشش روش‌های آماری در تحلیل انواع داده‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نرم افزار همچنین در حالت پیشرفته‌تر امکان برنامه‌نویسی و کدنویسی را برای کاربر فراهم می‌آورد. بنابراین با چنین قابلیتی می‌توانید به راحتی انواع تکنیک‌های آماری را روی داده‌ها پیاده سازی کرده و تحلیل‌های آماری مختلف را انجام دهید. همچنین اجرای تحلیل‌های ماتریسی از ویژگی‌های بارز نرم‌افزار SAS است.

  • نرم افزار آماری Lisrel

نرم افزار آماری Lisrel یکی از نرم‌افزارهای آماری پرکاربرد در مدل سازی‌های معادلات ساختاری است که در اغلب کشورها توسط پژوهشگران مورد استفاده قرار می‌گیرد. از این نرم افزار آماری می‌توان برای آزمون روایی پرسشنامه‌ها نیز استفاده کرد؛ اما کاربرد اصلی این نرم‌افزار در مدل سازی‌های آماری بیشتر دیده می‌شود، چرا که با استفاده از قابلیت‌های ویژه آن می‌توان با اجرای آزمون‌ها به تحلیل مسیر، تحلیل عاملی و تحلیل خوشه‌ای نیز دست یافت.

معرفی انواع نرم افزارهای آماری

  • نرم افزار آماری Statistica

یکی از معروف‌ترین نرم‌افزارهای آماری، نرم افزار Statistica است که اغلب آماردانان و پژوهشگران با کاربردهای آن در تحلیل آماری داده‌ها آشنا هستند و اغلب از آن برای اجرای انواع تکنینک‌های آماری و طراحی گرافیکی نمودارها استفاده می‌کنند. این نرم‌افزار با انعطاف‌پذیری بالا در اجرای فرمان‌ها و برخورداری از جلوه‌های گرافیکی زیبا همراه با یک راهنمای کامل و کاربردی ارائه شده و در بین آماردانان به عنوان یک نرم‌افزار بسیار محبوب معرفی می‌شود.

  • نرم افزار آماری Minitab

یکی از نرم‌افزارهای بسیار کاربردی در زمینه علم آمار، نرم افزار Minitab است که با طراحی سه بعدی نمودارها و اجرای انواع فرمان‌ها در زمینه‌های مختلفی از کاربرد علم آمار استفاده می‌شود، البته بیشترین کاربری این نرم‌افزار را می‌توان در حوزه‌های کاربردی علم آمار با علوم اقتصاد و علوم اجتماعی مشاهده کرد. این نرم‌افزار با ارائه خروجی‌های دقیق یکی از بهترین‌ها در انجام تحلیل‌های توصیفی، استنباطی، رگرسیونی، چند متغیره گسسته و پیوسته و تولید اعداد تصادفی است. همچنین با وجود قابلیت برنامه‌نویسی‌ساده نرم‌افزار، می‌توان با نوشتن یک ماکروی ساده، فرمان‌های بیشتری را نیز در نرم‌افزار به اجرا درآورد.

  • نرم افزار آماری NCSS

از جمله نرم‌افزارهای کامل آماری که امکانات گستره‌ای را در زمینه رگرسیون خطی و غیرخطی در اختیار کاربر قرار می‌دهد، می توان به نرم افزار NCSS اشاره کرد. این نرم افزار همچنین با بیش از 200 ابزار گرافیکی آماری امکان رسم انواع نمودارهای آماری و تحلیل‌های آمار توصیفی را فراهم می‌آورد و از جمله توانایی‌های جالب آن می‌توان به تعیین حجم نمونه اشاره کرد.

  • نرم افزار آماری R

یکی از جدیدترین نرم‌افزارهای آماری، نرم‌افزار R است که با قابلیت ویژه و منحصر به فرد خود در زمینه کدنویسی امکان اجرای پیچیده‌ترین محاسبات آماری را برای کاربر فراهم می‌کند. این نرم‌افزار با منوی ابزاری بسیار ساده ارائه شده است. در واقع هیچ فرمان خاصی از تکنیک‌های آماری روی منوی ابزار نرم افزار R دیده نمی‌شود؛ اما با این وجود، قابلیت کدنویسی برنامه امکان پیاده سازی دشوارترین تکنینک‌های آماری را برای کاربر فراهم می‌کند.

  • نرم افزار آماری Microfit

نرم افزار آماری Microfit یکی از بهترین ابزارهای تحلیل داده در علوم اقتصاد است که امکان اجرای تکنیک‌های آماری مختلف از جمله روش‌های رگرسیونی و آزمون‌های آماری را بر روی انواع داده‌ها فراهم می‌سازد؛ اما بیشترین کاربری این نرم‌افزار را می‌توان در حوزه کاربرد علم آمار با علوم اقتصاد به ویژه اقتصادسنجی مشاهده کرد.

تحلیل آماری

بهترین نرم افزار آماری کدام است؟

نرم‌افزارهای مختلفی برای انجام روش‌ها و تحلیل‌های آماری داده‌ها طراحی شده‌اند که هر یک متناسب با قابلیت‌ها و ویژگی‌های منحصر به فرد خود می‌تواند در زمینه‌های مختلف مورد استفاده قرار گیرد؛ اما انتخاب این نرم‌افزارها به تکنیک‌های آماری که برای تحلیل داده‌ها نیاز دارید، بستگی دارد. تعداد محدودی از نرم‌افزارهای آماری همچون SPSS، R و Minitab اغلب فرمان‌ها و تکنیک‌ها را اجرا می‌کنند؛ اما سایر نرم‌افزارها به طور اختصاصی طراحی شده و شامل تعداد محدودی از روش های تحلیل می‌شوند. بنابراین پیش از آنکه به سراغ نرم‌افزارهای آماری بروید، ابتدا با قابلیت ها و عملکرد آنها در زمینه اجرای روش‌های آماری آشنا شوید و سپس براساس نیاز مسئله در تحلیل داده، نرم‌افزار مناسب را انتخاب کنید.

اکنون شاید بپرسید بهترین نرم افزار آماری چیست؟ یا کدام است؟ در پاسخ به این سوال باید گفت با توجه به قابلیت‌های ویژه و منحصر به فردی که نرم‌افزارهای آماری در تحلیل داده‌ها دارند، بی‌تردید همگی در نوع خود بی‌نظیر و بهترین هستند. بنابراین نمی توان یک پاسخ قطعی به سوال اینکه کدام نرم‌افزار بهترین است، داد بلکه باید پرسید کدام نرم‌افزار آماری برای تحلیل داده‌های مورد نظر یک پروژه مناسب است؟!

البته پاسخ به تمام این سوالات بدون شناخت دقیق نرم‌افزارها و اطلاع کامل از اصول و روش‌های آماری امکان پذیر نیست، لذا بهتر است با یک متخصص در این زمینه مشورت کنید تا شما را در انتخاب مناسب‌ترین نرم‌افزار و همچنین انجام فرایند تحلیل های آماری راهنمایی کند که در این خصوص شرکت آگنا با فراهم آوردن امکانات مختلف، به برگزاری دوره‌های آموزش نرم‌افزارهای آماری پرداخته و همچنین با تیم حرفه‌ای از کارشناسان خود آماده همکاری با شما در اجرای انواع پروژه‌های آماری در زمینه‌های مختلف است.